Steken nieuwe Straathof binnenroede voor molen de Puollen

Afgelopen maandag 12 februari vond in alle vroegte de voorbereidingen plaats om de deelbare roede te verwijderen. Na bijna een jaar van stilstaand breekt eindelijk de dag  aan dat de nieuwe Straathof roede nr. 312 gestoken gaat worden.

Deze compleet uit één stuk vervaardigde roede uit Rijpswetering is de vervanger van de deelbare roede welke vervangen moest gaan worden ivm onveilige situaties. Het RCE heeft daartoe besloten alle getroffen 47 molens in Nederland te voorzien van nieuwe niet deelbare roedes. Enig voordeel van deze type roedes was het verduurzamen  (verzinken) en het transporteren daarvan. Maar door de manier van constructie en de verbinding van de flensen met trekbouten leek dit in de praktijk niet te werken, wat resulteerde in het knappen van de bouten.

Uit voorzorg zijn daarom de molens met dit type roede(s) stilgezet tot nader order.

Maar uiteindelijk was het dan zover. De Molenmakers uit Tzummarum hebben na een gedegen voorbereiding de klus geklaard in een halve dag. De komende tijd wordt de molen gecheckt op de draaiende delen (tandwielen ed) zodat de Puollen binnenkort weer volop aan de bak kan.